Ambystoma mexicanum(Axolotl)
Latijnse Naam : Ambystoma mexicanum
Engelse Naam : Axolotl
Nederlandse Naam : Axolotl
Cites : Bijlage 2, zorg dat je altijd kan aantonen waar je diertjes vandaan komen. Vraag de verkoper desnoods om een overdrachtsverklaring of bonnetje.
Kenmerken : Blijft zijn leven lang in het water “Neotenie”, grote uitwendige kieuwen. Hij leeft altijd in het water, op een enkele uitzondering na.
Karakter : Zet geen andere vissen bij deze dieren, enkel voor voeding. Houd exemplaren tot 16 cm op dezelfde formaat bij elkaar, zorg voor voldoende voeding anders verwonden ze elkaar. 16cm + kan wat makkelijker samen, zet ze alleen niet samen met 1 van 30 cm. Geslachten kunnen samen gehouden worden, denk wel erbij dat dit voor eieren gaat zorgen.
Lengte : tot 30 cm
Leeftijd : 10-12 jaar in het wild, tot 25 jaar in gevangenschap.
Voeding : Carnivoor, enkel prooien die helemaal in de bek passen. Regenwormen, dode baby muizen ”pinky’s” , kleine visjes, muggenlarven, waterinsecten, axolotl pellets. Bij dood voer voor de hoofd bewegen met een tang. 1 regenworm per dag is voldoende, of wat anders van dezelfde hoeveelheid. Kleiner dan 2 cm voeren met watervlooien of artemia.
Herkomst : Mexico, Xochimilcomeer en het Chalcomeer.
Huisvesting : Minimaal 80x30x30 voor een koppeltje, daarna word de bodemoppervlakte berekend in Decimeters 8×3=24 dit word door 10 gedeeld 24:10=2,4 afgerond omlaag zijn dus 2 volwassen exemplaren. Waterdiepte Minimaal 15 cm. Wanneer je vaak genoeg ververst is een Filter niet noodzakelijk(Denkend aan 3x per week). Wat ikzelf aanraad is 5x de literinhoud te filteren zeker in de zomermaanden. Zo blijft het water goed schoon en veilig voor de Ammoniakvergiftiging. Daarnaast wel iedere week blijven verversen, is ook goed voor de vitaliteit van het diertje. Ze houden niet van stroming, zorg daarom dat je de uitstroom breekt met een fijne spons. Zo hou je de filter hoeveelheid, en zorg je toch voor weinig stroming. Beste is dat je de bak ook eerst 2 weken laat indraaien, zodat de bacteriën in het filter de bak in balans kunnen houden.
Verzorging : Kijk dagelijks of ze nog gezond zijn, check de temperatuur en verwijder de voedsel en plantenresten. Test wekelijks het water vooral ammonium, nitriet en nitraat. Wanneer je goed filtert zou je alleen nitraat moeten meten. Ook dit is weinig wanneer je snelgroeiende planten hebt. Wekelijks even 30% van het water verversen. Maak het filter schoon door te spoelen in het oude aquarium water. Maak de ruiten schoon met filterwatten. Gebruik alleen attributen die voor het aquarium bestemd zijn, en zorg voor schone handen wanneer je het water in gaat. Wanneer ze gewend zijn aan mensen, kunnen ze in uw vinger happen. Niet schrikken hier voel je niets van. Raak ze niet teveel aan. Zorg voor een netje met zo fijn mogelijke mazen erin. Vervoeren in een plastic zak met weinig water en veel lucht. Bodembedekking wordt overal afgeraden. Gebruik je wel bodembedekking gebruik dan filterzand. Zorg voor veel beschutting met planten, potjes, buizen, stenen, hout. Hou de ruimte langs het glas vrij. Verlichting is niet essentieel, heeft u planten is 8 uur per dag voldoende(zorg wel voor licht speciaal voor planten.
Ziektes/aandoeningen : Wanneer ze gestresst zijn is de kans groot dat ze ziek worden, symptomen van stress naar voren gerichte, gekrulde kieuwen en gekrulde staart. Stress kan ontstaan bij slechte waterwaardes zoals te hoge Ammonium Waardes, hoge temperatuur(gepaard met voorgaande), en te harde waterstroming. Levende voedseldieren kunnen ziektes/parasieten overbrengen. Ze kunnen ook snel last hebben van bacteriële infecties(wordt vaak ook als fungus gezien). Gezonde dieren hebben een glanzende huid zonder bleke vlekken of slijmachtige plekken. Wonden genezen snel zonder littekenweefsel. Wanneer ze een poot verliezen kan deze binnen enkele weken compleet aangroeien, let wel op dat die goed gebeurd. Te eenzijdige voeding kan ook tot problemen leiden, zoals groeiafwijkingen of bevruchte eitjes die zomaar gaan beschimmelen. Slechte voeding kan tot de dood van het diertje leiden, voer daarom altijd gevarieerd. Medicijnen en water middeltjes kunnen giftig zijn voor axolotls, gebruik deze alleen in overleg met een expert, bij twijfel raadpleeg een dierenarts.
Temperatuur : 16-21 graden
pH : 6,5 – 8
gH : 8 – 12